Mag een werkgever vakantie opnemen in drukke periodes verbieden?
Bepaalde bedrijven kunnen te maken hebben met een duidelijke seizoenspiek in werkzaamheden. Maar mag je als werkgever je medewerkers verbieden om tijdens de drukke periodes vakantie op te nemen?

Dit hangt van de situatie af. De wet verplicht werkgevers om hun werknemers minstens vier weken doorbetaalde vakantie per jaar toe te staan. Voor een medewerker die twintig uur per week werkt, betekent dit recht op tachtig uur wettelijke vakantie per jaar. Daarnaast moet de werkgever ervoor zorgen dat werknemers de mogelijkheid krijgen om deze vakantiedagen daadwerkelijk op te nemen.
Er zijn geen wettelijke voorschriften over de manier waarop vakantieaanvragen precies moeten worden behandeld. Werkgevers mogen hierover eigen afspraken maken met hun medewerkers. Hebben jullie geen specifieke afspraken gemaakt, dan geldt de wettelijke regel: het moment van de vakantie moet zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van de medewerker. Met andere woorden, je dient een vakantieaanvraag in principe goed te keuren. Dit “in principe” houdt in dat je de aanvraag mag weigeren, maar alleen als je daar een goede reden voor hebt. Dit moet je de medewerker wel binnen twee weken na de aanvraag laten weten, en je moet hem of haar de mogelijkheid bieden om op een ander moment vakantie op te nemen.
Het kan handig zijn om vooraf duidelijke afspraken te maken over vakanties, vooral wanneer er voorspelbaar drukke periodes zijn gedurende het jaar. Zo kun je bijvoorbeeld vastleggen in een personeelshandboek dat medewerkers in specifieke periodes geen vakantie (langer dan twee dagen) kunnen opnemen. Zo weten medewerkers waar ze aan toe zijn en kunnen ze hier rekening mee houden bij hun vakantieplanning. Het opstellen van een personeelshandboek kan gedaan worden door ons HR-team binnen ANB.
