Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Een vertrouwenspersoon speelt een essentiële rol in het bieden van een sociaal veilige werkomgeving voor je medewerkers. Ook helpt een vertrouwenspersoon bij het voorkomen van conflicten, het welzijn van je collega’s én het terugdringen van verzuim. Maar is een vertrouwenspersoon ook verplicht? En zo ja, vanaf wanneer? In dit artikel lees je er alles over.

Gepubliceerd op: 03-04-2025

De toegevoegde waarde van een vertrouwenspersoon

Ook zonder verplichting is een vertrouwenspersoon waardevol. Werknemers voelen zich gehoord en serieus genomen, omdat ze zo hun zorgen kunnen delen over bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen of integriteitsschendingen. Daarnaast helpt een vertrouwenspersoon bij het voorkomen van escalaties, doordat signalen eerder worden herkend en besproken. Ook draagt het bij aan het verlagen van verzuim en verloop, omdat problemen in een vroeg stadium worden aangepakt.

Is een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht?

Op dit moment is het hebben van een vertrouwenspersoon nog niet wettelijk verplicht voor alle organisaties. Toch is het sterk aan te raden om er wél een aan te stellen. Werkgevers zijn namelijk op grond van de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. In die context speelt een vertrouwenspersoon dus een belangrijke rol. Denk daarbij aan het voorkomen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of agressie op de werkvloer.

Wanneer wordt een vertrouwenspersoon verplicht?

Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer om een vertrouwenspersoon verplicht te stellen voor organisaties met tien of meer medewerkers. Wanneer deze wijziging ingaat, is nog niet bekend.

Interne of externe vertrouwenspersoon?

Bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon kun je kiezen voor een interne of externe oplossing. Ook wanneer het verplicht wordt, heb je hierin de keuze.

  • Een interne vertrouwenspersoon kent de organisatie goed, wat een voordeel kan zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk om de onafhankelijkheid goed te waarborgen, wat in de praktijk soms lastig is.
  • Een externe vertrouwenspersoon biedt meer afstand en anonimiteit, wat medewerkers vaak als veiliger ervaren.

Een externe vertrouwenspersoon van ANB

Wanneer je kiest voor een interne vertrouwenspersoon, kunnen dubbele rollen soms leiden tot ethische dilemma’s. Een externe vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk en vrij van interne belangen. Dit creëert ruimte voor openheid, waardoor medewerkers zich sneller uitspreken.

De gecertificeerde professionals van ANB staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer over de mogelijkheden!