Hoe lang blijven wettelijke vakantiedagen geldig?
Iedere werknemer bouwt vakantiedagen op. Maar hoe lang zijn deze eigenlijk geldig? En hoe zit dat dan met het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? Of wanneer een medewerker uit dienst gaat of langdurig ziek is? En hoe mogen deze uren opgenomen worden? In dit artikel geven we graag antwoord op al je vragen omtrent de geldigheid van wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.

Hoe lang zijn wettelijke vakantiedagen geldig?
Wettelijke vakantiedagen zijn het minimum aantal vakantiedagen waar een werknemer recht op heeft. Dat is vier keer het aantal dagen dat iemand per week werkt. Dus bij een fulltime dienstverband van 5 dagen per week, zijn dat 20 dagen per jaar. Deze dagen zijn zes maanden geldig na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Concreet voorbeeld: vakantiedagen uit 2024 vervallen op 1 juli 2025.
Wettelijke vakantiedagen mogen niet zomaar vervallen. Er gelden twee belangrijke voorwaarden:
- De werknemer moet op tijd zijn geïnformeerd over het vervallen van de dagen
- De werknemer moet ook écht de mogelijkheid hebben gehad om vrij te nemen.
Als er bijvoorbeeld sprake was van langdurige ziekte of structurele drukte op het werk waardoor opnemen niet mogelijk was, dan mogen de wettelijke vakantiedagen niet vervallen.
En hoe zit het met de geldigheid van bovenwettelijke vakantiedagen?
Alles boven de wettelijke 20 dagen noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. Die kunnen voortkomen uit een cao, arbeidscontract of bedrijfsregeling. Je biedt je werknemers dan bijvoorbeeld 25 vakantiedagen per jaar, in plaats van 20. Deze vakantiedagen hebben een andere geldigheid dan de wettelijke dagen.
- Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na 5 jaar
- Ze mogen ook flexibeler worden geregeld. Zo kun je in je arbeidsovereenkomst opnemen dat deze dagen niet worden opgebouwd bij langdurige ziekte, of dat ze op een andere manier worden uitbetaald of ingezet. Je cao kan hierover ook bepalingen bevatten.
Vakantiedagen wanneer een werknemer uit dienst gaat
Wanneer een werknemer uit dienst treedt, ben je verplicht om alle openstaande vakantiedagen uit te betalen. Dit geldt zowel voor wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer zelf ontslag neemt of dat het contract eindigt door bijvoorbeeld ontslag of afloop van een tijdelijk contract.
Tip: leg bij uitdiensttreding altijd schriftelijk vast hoeveel vakantiedagen zijn uitbetaald en laat de werknemer hier akkoord voor tekenen. Zo voorkom je discussies achteraf.
Hoe zit het met vakantiedagen als een werknemer langdurig ziek is?
Bij langdurige ziekte blijven wettelijke vakantiedagen in principe gewoon zes maanden geldig. De werknemer moet wel in staat zijn geweest om de dagen op te nemen. Met andere woorden: er moeten voldoende re-integratiemogelijkheden zijn geboden. Kan de werknemer aantonen dat hij of zij door ziekte niet in staat was vakantie te plannen of daarvan te genieten, dan vervallen de dagen niet automatisch. De rechter is hier doorgaans streng in: je moet als werkgever kunnen aantonen dat je de werknemer expliciet hebt geïnformeerd over de vakantiedagen en vervaltermijn. Let op: bij uitbetaling moeten deze vakantiedagen tegen 100% worden vergod, ook als het loon tijdens ziekte op 70% ligt.
Zo houd je als werkgever grip op vakantiedagen
Zorg voor duidelijke communicatie over het opnemen en vervallen van zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen. Zo voorkom je discussies en claims en weten je werknemers precies wat hun rechten zijn. Neem regels over vakantiedagen bijvoorbeeld op in het personeelshandboek of arbeidscontract. Wijs je werknemers ook tijdig op vervallende dagen, zodat je kunt voorkomen dat veel mensen tegelijk verlof opnemen aan het einde van de geldigheid. Hulp nodig bij het opstellen van beleid, inregelen van vakantiedagen of advies nodig? Onze HR adviseurs staan voor je klaar.